Iskolai program

Turcsányi-Torna

Általános Iskola — korábbi nevén Ságvári — 1-2. osztályos tanulói körében az Iskolai program az egészséges gerincért című kezdeményezést az intézmény pedagógusaival közösen. E program keretében a gyerekek a tanórák közepén a tanítónők vezetésével egy 5 gyakorlatból álló mozgássort hajtanak végre, amelynek segítségével hosszútávon megőrizhetik gerincük egészségét.

A kezdeményezésnek két fő indoka van.

  • Egyrészt a magyarországi 10-14 éves korosztály körében aggasztóan magas a már kialakult gerincferdüléssel, hanyag tartással, illetve gerincsérvvel rendelkezők száma.
  • Másrészt a felnőttek körében civilizációs betegségnek számító gerincsérv, gerincferdülés és egyéb gerincproblémák révén kialakuló migrénnel, lumbágóval, valamint a csípő- és vállfájdalmakkal küzdők száma is drámaian növekedett az elmúlt években.

A programom célja, hogy ezeket a problémákat csökkentsem, kialakulásukat lehetőség szerint megakadályozzam.

Ennek anatómiai-élettani háttere a következő. Születésünkkor csak a keresztcsonti kifózissal rendelkezünk. A derekunknál és a nyakunknál lévő lordózist azáltal alakítjuk ki, hogy csecsemőkorban és kisgyermekkorban elkezdjük intenzívebben használni a testünket. A fejlődő mozgásszervrendszerünk teljes mértékben alkalmazkodik az őket érő hatásokhoz.

Ezzel párhuzamosan az idegrendszerünk megtanulja milyen sorrendben, ütemben és mértékben kell megfeszíteni és harmóniában működtetni az izmainkat a járáshoz. Ez a rendszerünk 6-7 éves korra majdnem véglegessé válik és a testünk megtanulja úgy használni, hogy az a lehető legkisebb energiabefektetéssel járjon, miközben az ízületeinkre a lehetőlegkisebb nyomás nehezedjen.

Az evolúció során testünk az egyenetlen talajon való járáshoz alkalmazkodott. A legnagyobb változást az okozza gerincünk egészségében, amikor a fejlődő gyermeket beültetjük a tanórákra iskolapadba. Ülőhelyzetben a mozgási szervrendszerünk képtelen megfelelően működni, mert egy teljesen más statikai helyzetbe kerül. A testünk elszokik a számára természetes mozgásmintáktól, miközben az idegrendszer — alkalmazkodva az eddigiektől eltérő testtartáshoz — új mozgásmintákat épít fel, túlterhelve ezáltal a mozgási szervrendszerünket. Ezek pedig rövid- és hosszútávon egyaránt megmutatkozó civilizációs gerincbetegségekben nyilvánulhatnak meg.

Az említett gyakorlatsor összeállításánál egy speciális, új gerincrehabilitációs módszert, az NMPT-t (Natural Movement Pattern Training, Természetes Mozgásminta Tréning) vettem alapul, valamint ötvöztem a PRT gerinc rehabilitációs tanulmányokat és a jóga alapjait. Az NMPT — kidolgozója Bene Máté fizikoterapeuta, gerincspecialista — egyike azon módszereknek, amely orvosolhatja a korábban felsorolt egészségügyi problémákat. Így hoztam létre egy nagyon egyszerű, bárki számára elsajátítható gyakorlatsort!

A programban szereplő gyakorlatok célja, hogy az idegrendszerünket megtanítsuk a helyes mozgásmintákra. Segítségükkel agyunk tudja irányítani: aktiválni, nyújtani és ellazítani azokat az izmokat, amelyek szükségesek a gerinc és az egyéb ízületek egészséges állapotának fenntartásához.

Segítőim Korom Eszter gyógytornász, Dr. Molnár Éva háziorvos és Pozsár Éva mesterpedagógus. A terveim között szerepel, hogy Szegeden és más vidéki városokban is megismertessem a programot, ahol fontosnak érzik a gyerekek egészségének megőrzését.

A program referencia iskolái:

  • SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola,
  • Apátfalvai Általános Iskola
  • Szeged-Tápé Petőfi Általános Iskola
  • Magyargencs Taniskola

Iskolai program képekben

arrow
arrow


A program maga ingyenes, melynek részeként az iskolák kapnak egy előadás keretében történő betanítást, prospektust, amiben fotóval illusztrálva a gyakorlatok leírása szerepel, 2-3 plakátot, és egy letölthető kisfilmet, melyben két gyermekkel a teljes gyakorlatsort elvégezzük. Két-három havonta ellátogatok az iskolába megfigyelni a program eredményességet.

Gyermekeink egészsége közös célunk!

Kérjen ingyenes konzultációt az iskolai programról!

Turcsányi Szilvia
Turcsányi Szilvia

Értesüljön időben!

Értesüljön első kézből eseményeimről, akcióimról!
E-mail címét az adatvédelmi rendeletnek megfelelően kezelem!